De middeleeuwen op je bord!

Vanaf 1 juni 2022 kunnen fietsers en bezoekers op verschillende locaties langs de route en in de Zwinstreek ook écht van de middeleeuwen gaan proeven. De Universiteit Gent deed tot in de zomer van 2021 opgravingen in de Zwinstreek, waar ooit de middeleeuwse voorhavens lagen. Uit deze opgravingen en na het uitpluizen van oude toltarieven, kwamen verrassende resultaten naar boven over de middeleeuwse eetgewoonten, de gebruikte zaden, de bereidingswijzen enz. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh neemt een duik in die overvolle voorraadkast van het middeleeuwse Zwin en experimenteerde samen met een 30-tal Zwinstreekondernemers om met die middeleeuwse ingrediënten hedendaagse creaties te maken. Naast de virtual reality kijkers waar bezoekers de Verdwenen Zwinhavens zien en horen, kunnen ze nu ook van de Zwinhavens proeven. Alle info via www.verdwenenzwinhavens.be!

Deze culinaire zomer kwam ook uitgebreid aan bod in de pers:

VRT NWS – Artikel: Gepekelde citroenen, rozenwater uit Syrië en paradijskorrel: dit schafte de pot 800 jaar geleden in Zwinregio

Focus-WTV – Reportage: Zwinstreek biedt je middeleeuwse menu’s aan

Nieuwsblad – Artikel: Proeven van de middeleeuwen met ingrediënten van toen: “Cocktail met vodka van makreel? Niemand die daaraan denkt”